blog

Awokado z ajwarem i likierem pomarańczowym

2904.2018
Awokado z ajwarem i likierem pomarańczowym
title wydrukuj
img
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka ajwaru 
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypioru czosnkowego
  • Sól, pieprz do smaku

Nareszcie nadszedł czas na szparagi. Zawsze na początku sezonu nie cudujemy, nie kombinujemy i nie przedobrzamy. Po prostu pieczemy szparagi w piekarniku lekko skropione oliwą, posypane dużą ilością czosnku, z odrobiną soli i pieprzu. Do tak podanych szparagów podaliśmy dzisiaj awokado skropione sosem z ajwaru i likieru pomarańczowego i posypane szczypiorem czosnkowy. Iście królewski był to początek długiego weekendu.

Przygotowanie:

Awakodo obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki. Mieszamy ajwar, oliwę, czosnek oraz likier pomarańczowy i tak przygotowanym sosem polewamy awakado. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość posypujemy świeżym szczypiorem czonskowym.

Nasz przepis na domowy ajwar znadziecie tutaj