blog

Bataty z ajwarem

0505.2018
Bataty z ajwarem
title wydrukuj
img
  • 3 średnie bataty
  • Mały słoiczek ajwaru
  • Garść orzeszków pinii
  • Garść kaparów
  • Natka pietruszki do przybrania

Majówki ciąg dalszy. Jak wszyscy korzystamy ze zniewalającej pogody i każdą wolną chwilę spędzamy na zewnątrz, ciesząc się długo wyczekiwanym słońcem. Wczoraj cieszyliśmy się nim w miłym towarzystwie pieczonych batatów z ajwarem. Każdemu, kto lubi bataty przepis ten z pewnością przypadnie do gustu, bo naturalną słodycz słodkiego ziemniaka ostry ajwar doskonale uwyraźnia. Zaś tym, którzy z batatami jeszcze nie mieli do czynienia, przepis nasz polecamy z czystym sumieniem, jako prosty, szybki i sprawdzony.

Przygotowanie:

Bataty myjemy i pieczemy w mundurkach w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w grube plasty. Na każdy z plastrów kładziemy łyżkę ajwaru i posypujemy orzeszkami pinii i kaparami.

Nasz przepis na domowy ajwar znajdziecie tutaj, ale w wielu sklepach można znaleźć już całkiem niezły kupny zarówno w wersji łagodnej jak i ostrej.