blog

Brukselka z tahini i musztardą

0202.2019
Brukselka z tahini i musztardą
title wydrukuj
img
  • 1/2 kg brukselki
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy 
  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżka oleju do pieczenia
  • 1 twarde, kwaśne jabłko
  • Garść orzeszków pinii
  • Czarny pieprz do smaku

Dawno nie robiliśmy sobie brukselki, więc gdy naszła nas na nią nagle ochota, wiele się namyślaliśmy. Dzisiaj polecamy ją z pastą tahimi, mustardą i jabłkami, pieczoną w piekarniku.

Przygotowanie:

Brukslekę mujemy i kroimy na połówki. Mieszamy tahini z musztardą, dodajemy brukselkę i dokładnie mieszamy. WYkładamy do żaroodpornego pojemnika posmarowanego olejem do pieczenia i wstaiwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Dokładamy ćwiartki jabkłka i jeszcze pieczemy aż brukselka będzie miękka (ok. 15 minut). Przed podaniem posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii o doprawiamy czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.