blog

Burak z kremem z batatów i imbiru

2004.2013
Burak z kremem z batatów i imbiru
title wydrukuj
img
  • 4 średnie buraki
  • 1 średni batat
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek świeżego korzenia imbiru 3x2 cm
  • Łyżka śmietany zwykłej lub (w wersji wegańskiej) śmietany z orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz do smaku
  • Gałązka rozmarynu do przybrania

Po wczorajszym wpisie o zdrowotnych właściwościach buraka nie mogliśmy się oprzeć, żeby nie przygotować jakieś kolejnej buraczanej smakowitości. Oprócz samego buraka postanowiliśmy wykorzystać też warzywo mało obecne na naszych stołach, a mianowicie bataty, zwane także czasami słodkimi ziemniakami. Nie ujmując nic naszych przaśnym, swojskim ziemniakom, bataty oferują zupełnie inna skalę smaku, a jedynym ich podobieństwem do ziemniaków jest nieco mączna konsystencja po ugotowaniu. Słodki posmak batata dobrze jest złamać czym trochę ostrzejszym. W naszym przypadku był to imbir i czosnek. Gotowany odpowiednio długo batat rozpada się praktycznie sam na delikatne puree, dzięki czemu łatwo robić z niego fantazyjny krem do dekoracji naszego buraka. No i ten kolorystyczny kontrast – aż szkoda jeść.

Przygotowanie:

Buraki gotujemy do miękkości w łupinkach, a następnie wystudzamy, delikatnie obieramy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Batat gotujemy w łupince (tylko nie w tej wodzie, w której gotowały się buraki) aż będzie bardzo miękki. Następnie wyjmujemy go z wody lekko przestudzamy, obieramy i rozdrabniamy widelcem na puree. Dodajemy starty na drobnej tarce, uprzednio obrany kawałek imbiru, wyciśnięty czosnek, oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Plastry buraka zdobimy kremem według własnej fantazji i przybieramy rozmarynem.