blog

Calzonetki

0910.2018
Calzonetki
title wydrukuj
img

Ciasto:

  • 50 g. świeżych drożdży
  • Ok. ½ kg mąki pszennej lub mieszanki mąki bezglutenowej
  • Woda
  • 2 łyżki cukru
  • Oliwa 2-3 łyżki
  • Sól gruboziarnista

Farsz:

  • Słoiczek szuszonych pomidorów
  • Słoiczek czarnych drylowanych oliwek
  • 1 słodka cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • 1 łyżka świeżego raozmarynu
  • 1 łyzka świeżego oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • Garść orzechów pinii
  • Sól i pieprz do smaku

Jeśli się jedzie na wycieczką, na przykłąd rowerową, zawsze jest kłopot jak spakować jedzenie na drogę. Trudno przecież wozić z sobą zastawę, sztućce i obrus. Dlatego podczas wycieczek sprawdzają się tak dobrze kanapki. Te jednak mogą się czasem znudzić, niezależnie od tego jakby były wymyślne. Dlatego przyszedł nam do głowy pomysł calzonetek. Calzonetka jest po prostu minaturową calzone, czyli czymś w rodzaju pierożka w cieście drożdzowym à la pizza. Nadzienie może być oczywiście dowolne, ale na podróż lepiej przygotować je w wersji mniej płynnej, żeby potem nie zastanawiać się, co zrobić z sosem, który spływa po naszych rękach. Tak przygotowane calzonetki doskanale sprawdzają się w podróży.

 

Przygotowanie:

Farsz:
Cebulę siekamy i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na kolor złoty na oliwie. Suszone pomidory miksujemy z oliwkami z dodatkiem odrobiny oliwy oraz przecierem pomidorowym i dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku. Dodajemy posiekane zioła, orzeszki pinii, mieszamy i dusimy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki - zajmuje to ok. 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z trzema łyżkami oliwy i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy raz jeszcze. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na cienkie placki, które lekko solimy. Wykrawamy szklanką małe kółka, które napełniamy farszem i zaklejamy, jak klasyczne pierogi. Tak przygotowane pierogi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż ciasto się zarumieni – czyli  ok. 15-20 minut.