blog

Carpaccio z buraka z olejem z orzechów włoskich

1804.2018
Carpaccio z buraka z olejem z orzechów włoskich
title wydrukuj
img
  • 2 średnie buraki
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • Łyżka świeżego otartego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść łuskanych orzechów włoskich
  • Łyżeczka cukru trzcinowego
  • Kiełki brokułów do przybrania
  • Sól, pieprz do smaku

Powoli żegnamy zeszłoroczne buraki, które już niedługio zaczną ustępować miejsca tegorocznej boćwinie. Nie mamy nic do boćwiny, bo można z niej przyrządzić całkiem smakowite dania, ale coraz trudniej nam kupić ładny, twardy burak, żeby dać upust naszym buraczanym pasjom. Dlatego, kiedy tylko wypatrzyliśmy kilka dorodnych burczanych bulw, natychmiast zrodził się pomysł przygotowania naszej ulubionej wersji carpaccio – z buraka właśnie. Tym razem cieniutkie płatki ugotowanego buraka doprawiliśmy olejem z orzechów włoskich z czosnkiem i tymiankiem, a całość przybraliśmy prażonymi w odrobinie cukru trzcinowego orzechami włoskimi i kiełkami z brokułów. Zaiste godne to było pożegnanie z zeszłorocznym burakiem.

Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy w skórce aż będą miękkie. Następnie wystudzamy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej wykorzystać to tego specjalny nożyk-szpatułkę do sera). Buraczane płatki rozkładamy na półmisku. Do oleju wyciskamy czosnek i wsypujemy tymianek. Mieszamy i polewamy równomiernie buraki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Na gorącej patelni prażymy orzechy włoskie z dodatkiem cukru trzcinowego. Carpaccio dekorujemy prażonymi orzechami i kiełkami brokułów.