
Chleb grzyczany z suszonymi pomidorami



- 50 g świeżych drożdży
- ok. 3/4 kg mąki gryczanej
- 1 łyżka mielonego lnu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 4-5 łyżek oliwy oliwy
- 1 łyżka suszonego oregano
- 100 g. suszonych pomidorów
- Cukier trzcinowy
W chlebie z suszonymi pomidorami zakochaliśmy się podczas jednego z pierwszych wypadów do Włoch. Podano go nam wówczas jako małe „czekadełko” z talerzykiem pełnym chybotliwej, zielonkawo-złotej toskańskiej oliwy i miseczką kaparów unurzanych w morskiej soli. Utłuszczony w oliwie chleb tracił swą szorstkość i wprost rozpływał się w ustach. Suszone pomidory zaskakiwały swoją lekko słonawą słodyczą. Wtedy doszliśmy do wniosku, że właściwie moglibyśmy pozostać przy takim „czekadełku” i nie zamawiać już nic więcej.
Czasem, kiedy chcemy powspominać włoskie klimaty, albo po prostu trochę się porozpieszczać, robimy sobie taki pomidorowy chlebek, kupujemy dobrą oliwę, otwieramy butelkę jakiegoś solidnego Toskańczyka i oddajemy się błogiej chwili zapomnienia. A że klimat na zewnątrz takim zapomnieniom wybitnie sprzyja, dzisiaj ćwiczyliśmy gryczaną wersję naszego pomidorowego chlebka. Nie wyrasta on co prawda tak obficie, jak jego pszeniczny odpowiednik, ale gryczana mąką zdrowsza jest z pewnością od pszenicznej i doskonale komponuje się ze smakiem suszonych pomidorów.
Przygotowanie:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, 3 łyżki cukru, do tego odrobina mąki). Do drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki i odstawiamy je w misce przykrytej szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40-50 minut, aż chleb się zarumieni.
Komentarze: