blog

Chlebek bananowy

1904.2019
Chlebek bananowy
title wydrukuj
img
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (byle nie siarkowanych)
  • ¾ szklanki mąki z amarantusa
  • Trochę więcej niż ½ szklanki soku z jabłek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)
  • Szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka oleju
  • Garść migdałów
  • Garść orzechów brazylijskich (lub innych ulubionych orzechów)

Co zrobić, kiedy w domu mamy za dużo bananów i niektóre już zaczyną być mocno dojrzałe? To proste - chlebek bananowy.

Nasz chlebek jest lekko słodkawy, co czyni go znakomitym pomysłem na śniadanie. Dodatkowo, prezentowany poniżej pomysł powinien zadowolić także zwolenników diety bezglutenowej, bo chlebek zawiera jedynie trochę mąki z amarantusa. Przy wypieku nie użyliśmy również cukru, co spodoba się pewnie wszystkim tym, którzy ten zdradziecki biały proszek ze swej diety postanowili wyeliminować. 

Przygotowanie:

Miksujemy banany z sokiem jabłkowym i olejem. Dodajemy wiórki kokosowe, sodę, cynamon, wydrążone wnętrze laski wanilii, sól oraz posiekane migdały i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąką amarantusową  i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do rynienki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką z amarantusa i pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni.