blog

Ciasteczka migdałowe

1312.2017
Ciasteczka migdałowe
title wydrukuj
img
  • 200 g masła migdałowego
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 2-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • ½ szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody kuchennej
  • ½ łyżeczki wanilii
  • Ok ½ kg ulubionej mąki bezglutenowej

Czas już powoli przygotowywać jadłospis na świąteczny okres. Na początek testujemy pomysły na najrozmaitsze ciasteczka. Czasem jest przecież tak, że człowiek wraca ze spaceru po świątecznym śniadaniu i chciałby rozgrzać się kubkiem gorącej herbaty. A do herbaty … wiadomo – nie ma jak ciasteczka. Nasze dzisiejsze ciasteczka zadowolą nie tylko miłośników słodkości, ale także prawdziwych leniuchów. Robi się je bardzo szybko, a dodatkowo są lekkie i łatwe do strawienia. Można jej jeść same, lub z odrobiną ulubionej konfitury. My oczywiście polecamy nasze domowe konfitury spiżarniane!

 

Przygotowanie:

Masło migdałowe mieszamy z roztopionym olejem kokosowym i mlekiem migdałowym. Dodajemy sodę, cynamon, wanilię i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąki cały czas mieszając, aż powstanie w miarę zwarte ciasto. Na stolnicy posypanej mąką formujemy ciasteczka. Można sobie przy tym pomóc np. widelcem, żeby ciasteczka miały delikatne prążki. Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniki rozgrzanym do ok. 170 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.