blog

Ciasto bananowo-kakaowe

2202.2017
Ciasto bananowo-kakaowe
title wydrukuj
img

4 bardzo dojrzałe banany

100 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka suszonego startego imbiru

1 łyżeczka startego cynamonu
1 łyżeczka startego kardamonu

1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)

3 łyżki karobu

3 łyżki kakao

150 g suszonych daktyli

100 g posiekanym migdałów lub innych orzechów

150 g wiórków kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1-2 szklanki mąki (mieszanka pół na pół jaglanej z owsianą)

2 łyżki oleju

No i doigraliśmy się. Jutro tłusty czwartek, a my w lesie. A konkretnie to w naszej wytwórni, gdzie kręcimy nasze pyszne, tradycyjne konfitury. Tak się złożyło, że jakoś coraz więcej osób się do nich przekonuje i nie nadążamy z produkcją. Czasu na robienie pączków zatem nie ma. Ale nic to. Pewnie osób, które na smażenie pączków czasu i chęci nie mają jest więcej, więc nie jesteśmy odosobnieni.

Nie może jednak tak być, żeby jutrzejszy dzień tak zupełnie bez słodkiego spędzić. Na szczęście mamy w domu trochę mocno dojrzałych bananów oraz sprawdzony przepis na ciasto bananowo-kakaowe. Poza tym, takie ciasto nie tylko znakomicie smakuje i szybko się robi, ale na pewno jest zdrowsze niż smażone na tłuszczu pączki. A zatem zmieniamy tradycyjną rymowankę na: „Powiedział na Bartek, że dziś tłusty czwartek. A Bartkowa przemiła pyszne ciasto zrobiła” …. Bez obaw nasze ciasto jest na pewno lepsze niż sklecona na szybko rymowanka.

Przygotowanie:

Blendujemy banany, daktyle wraz z mlekiem kokosowym. Mieszamy wszystkie sypkie składniki i dodajemy zblendowane banany i daktyle. Mieszamy dokładnie i dodajemy olej oraz wydrążone nasionka wanilii lub aromat waniliowy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy posmarowanej olejem i przyprószonej wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniu przez ok. 40 minut.