blog

Ciasto z buraka

2309.2012
Ciasto z buraka
title wydrukuj
img

Ciasto:

  • 2 średnie wielkości buraki (wielkości mniej więcej tenisowej piłeczki)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • ½ łyżeczki sody kuchennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 gorzkie czekolady – min 80%
  • 1 łyżka cynamonu startego
  • 1 łyżka imbiru startego
  • 1 łyżka kardamonu startego
  • 1 łyżka rozdrobnionej laski wanilii
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki rodzynek

Polewa:

  • 1 pomarańcza
  • Skórka pomarańczowa
  • ½ kieliszka likieru pomarańczowego
  • Cukier puder
  • Odrobina soli

Mało jest tak niedocenianych warzyw jak burak. Owszem, jemy ćwikłę na święta (ćwikle kiedyś poświęcimy odrębny artykuł), niekiedy buraczki tarte do pieczeni i to by było na tyle. Tymczasem burak jest doskonały do warzywnego carpaccio (patrz nasz wpis z 10 września), robi się z niego doskonały i bardzo zdrowy sok, sprawdza się doskonale jako smakowy i kolorystyczny dodatek do risotto z pęczaku (patrz nasz przepis z 26 czerwca). Ale nawet gdy ktoś zaakceptuje bez problemu te różne buraczane wcielania, ciągle może w niejakim zdziwieniu unieść brew na hasło: ciasto z buraka. Niesłusznie. Skoro można zrobić pyszne ciasto z marchwi (patrz nasz przepis z 14 maja), dlaczego nie z buraka? Tym bardziej, że burak nada ciastu niezwykle pociągającą wilgotność i soczystość, która na długo zostanie Wam w pamięci. Nie wierzycie? Spróbujcie sami.

Przygotowanie:

Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce w szklanej misce. Dobrze jest do tego założyć rękawiczki, w przeciwnym razie możecie poczuć jakiś rodzaj duchowej więzi w bohaterką jednego z szekspirowskich dramatów, która pomimo wysiłków nie mogła rąk w czystości utrzymać. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (a więc w większym garnku rozgrzewamy wodę, wkładamy do niego mniejszy, a do mniejszego czekoladę i czekamy aż się rozpuści). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i wszystkimi sypkimi przyprawami. Dodajemy drobno posiekane migdały i rodzynki. Dodajemy starte buraki, roztopioną czekoladę i olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy dokładnie z odrobiną soli i dodajemy do masy mączno-buraczanej. Ciasto wykładamy do rynienki posmarowanej masłem i posypanej bułką tarta. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Po tym czasie patyczek wsadzony do ciasta powinien być suchy.

Po wyjęciu i wystudzeniu polewamy ciasto polewą zrobioną z ½ szklanki cukru pudru, ½ szklanki skórki pomarańczowej, likieru pomarańczowego i kilku łyżek soku z pomarańczy. Ostawiamy do zastygnięcia polewy, choć zapach jest tak kuszący, że czekanie nie będzie łatwe…