blog

Cukinia z kwiatami czosnku

1609.2018
Cukinia z kwiatami czosnku
title wydrukuj
img
  • 5-6 małych cukinii
  • pęczęk kwiatków czosnku bulwiastego
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Ostatnio mamy fazę na jedzenie kwiatków. Nie to, żebyśmy wyjadali roślinność z miejskich rabatek. Pewnie nie smakuje to najlepiej, a i te spaliny ... My specjalizujemy się w kwiatkach jadalnych. Wczoraj posypaliśmy sobie sałatę kwiatami musztardowca, a dzisiaj upiekliśmy cukinię i umailiśmy ją kwiatami czosnku bulwiastego. Takie ukwiecone dania nie dość, że wyglądają intrygująco, to jeszcze sa pyszne, bo takie niepozne kwiatki znakomicie podkręcają smak. 

Przygotowanie:

Prościej już chyba można przygotować tylko ziemniaki w mundurkach ... Cukinię myjemy, skrapiamy oliwą, posupujemy drobno posiekanym czosnkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będzie miękka. Następnie doprawiamy solą pieprzem, odrobiną oliwy i posypujemy kwiatkami czosnku bulwiastego