blog

Czarna rzepa z tandori masala

1812.2013
Czarna rzepa z tandori masala
title wydrukuj
img

Tandori Masala:

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka starych goździków
  • 1 i ½  łyżeczki startej gałki muszkatowej
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki (dla koloru)

Pozostałe składniki:

  • 3 średnie czarne rzepy
  • 1 opakowanie mieszanych kiełków
  • Garść orzechów arachidowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Sól do smaku

Czasami spotykamy się z zupełnie bezpodstawną i krzywdząca krytyką, że niektóre nasze potrawy są zbyt ostre. „Znowu przepala trzewia” – rzucają nam w twarz niektórzy stołownicy, a w ich załzawionych oczach widać coś jakby na kształt niemego wyrzutu. To prawda, czasem ręka się człowiekowi rozpędzi i doda trochę za dużo papryki czy korzennych przypraw, ale żeby od razu taka fundamentalna krytyka. Poza tym mieszanie przypraw jest wyśmienitą zabawą i przypomina trochę pracę alchemika i artysty zarazem. Po długich i mozolnych poszukiwaniach optymalnego bilansu smakowego i koloru mieszanki, gdy powietrze w kuchni wiruje upojnie od korzennych zapachów, trudno tak po prostu powstrzymać rękę i nie dosypać jeszcze szczypty właśnie stworzonej palety nowych smaków. Cóż, artyści bywają niedoceniani.

Dzisiaj w naszym moździerzu ucieraliśmy przyprawy na tandori masala, czyli mieszankę przypraw o pięknym wyrazistym kolorze, bogatym, palącym smaku i intensywnym aromacie. Mieszankę tę warto przygotować sobie na zapas, bo przechowuję się bardzo dobrze w zamkniętym szczelnie słoiczku i można ja potem dodawać do rozmaitych potraw kuchni indyjskiej. Tandori masala sprawdza się znakomicie do potraw z grilla; doskonale pasuje także do smażonych lub pieczonych warzyw. Poprzez dodanie odrobiny oleju można z niej zrobić pastę, którą można nasmarować kawałki mięsa lub warzyw przed grillowaniem, żeby przeszły jej smakiem i zapachem. A że mieszanka jest trochę ostra, no cóż ciężko jest z chilli, imbiru, kolendry, czosnku, pieprzu i paru jeszcze innych ingrediencji zrobić coś łagodnego.

Przygotowanie:

Składniki do tandori masala dokładnie mieszamy i przesiewamy przez sitko, aby usunąć ewentualne niezmielone kawałki przypraw. Na rozgrzany olej wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę rzepę. Podsmażamy przez 5 minut i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i smażymy następne 5 minut. Redukujemy ogień i dodajemy 1 lub 2 łyżki tandori masala, w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać. W kuchni indyjskiej smak takiej potrawy często łagodzi się poprzez dodanie kilku łyżek jogurtu. Najlepiej dodawać przyprawę stopniowo, próbując czy smak dania pasuje do naszych upodobań. Kiedy rzepa zacznie mięknąć dodajemy kiełki, orzechy arachidowe i posiekaną pietruszkę i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Przed podaniem można doprawić odrobiną soli.