blog

Dynia makaronowa z grzybami

0510.2018
Dynia makaronowa z grzybami
title wydrukuj
img

(na 2 osoby)

  • 1 średnia dynia makaronowa
  • 1/2 kg mieszanych grzybów - podgrzybki, maślaki, borowiki
  • 3-4 suszone borowiki
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • Sos tamari - 2 łyżki
  • Pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
  • natka do przybrania

Trwa w najlepsze sezon na dynie i sezon na grzyby. A gdyby tak jedno z drugim jakoś połączyć - takie dwa w jednym? A może dynia nie bardzo pasuje do grzybów? Może i nie pasuje, ale nie wtedy gdy jest to dynia makaronowa. Wówczas z powodzeniem zastąpi spaghetii i smakuje znakomicie polana sosem grzybowym.

Przygotowanie:

Dynie pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Nastepnie kroimy na pół, usywamy nasionka, a upieczony miąsz wydłubujemy widelcem na talerze.

Sos grzybowy najprościej zrobić w następujący sposób:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone grzyby, oraz pokruszone grzyby suszone. Dusimy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Nastepnie doprawiamy sosem tamari oraz pieprzem. Sos tamari jest wystarczająco słony, nie trzeba więc dodawać soli. Przed podaniem posypujemy natką pietrzuszki.