blog

Dynia z majerankiem

0408.2018
Dynia z majerankiem
title wydrukuj
img
  • 1 dynia hokkaiodo
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

No to mamy pierwszą w tym sezonie dynię. Lato jakieś w tym roku dziwne, bo z reguły dynie pojawiają się pod koniec sierpnia. Ale narzekać  nie będziemy. Bez większego deliberowania upiekliśmy ją z czosnkiem, oliwą i świeżym majerankiem. Jak to mówią Amerykanie: "taka dynia zrobiła nam dzień". ;-) 

Przygotowanie:

Dynie kroimy w plastry i czyścimy z z nasion. Skrapiamy oliwą i posypujemy czosnkiem oraz solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będzie miękka. Przed wyjęciemy posypujemy posiekanym świeżym majarankiem i zostawiamy w rozgrzanym pierkarniku na kilka minut.