blog

Dyniowe risotto

2009.2017
Dyniowe risotto
title wydrukuj
img

Risotto:

  • Szklanka ryżu carnaroli (lub innego ryżu do risotto, jeśli akurat tego nie ma pod ręką)
  • 1 średnia dynia Uschiki Kuri z wyspy Hokkaido
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ kieliszka białego wytrawnego wina
  • Garść posiekanych czarnych oliwek
  • Łyżeczka świeżej, posiekanej szałwi
  • Sól, czarny, świeżo zmielony pierz do smaku
  • Natka pietruszki – do przybrania

Miseczki:

  • 4 małe dynie Uschiki Kuri, przecięte w poprzek i delikatnie wydrążone z pestek.

Tak, to prawda. Zrobiło się zimno, mokro i szaro – czyli jesiennie. Ale na duchu upadać nie można. Wrzesień to przecież nie taki najgorszy czas. Na straganach wyjątkowa obfitość warzyw i owoców. W lasach całkiem sporo grzybów. No i jeszcze jedna dobra wiadomość: są dynie. Piękne, dorodne i pomarańczowe. Może słońca mórz południowych nie zastąpią, ale tęsknotę za nim mogą pomóc ukoić. Robimy więc risotto z dynią w dyniowych miseczkach.

Przygotowanie:

Dynie myjemy, kroimy w paski grube na dwa palce, usuwamy pestki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Dynia będzie gotowa po ok. 30 minutach, ale można pomóc sobie widelcem, żeby sprawdzić jej miękkość. Dynie wyjmujemy z pieca, kiedy zaczyna robić się miękka, ale będzie miała jeszcze trwałą strukturę, żeby potem nie rozgotowała się na zupełnie w naszym risotto. Po przestudzeniu, dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, o wielkości jednego kęsa.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz wyciśnięty czosnek i podsmażamy aż się zeszkli. Wrzucamy ryż, mieszamy i podsmażamy krótką chwilę. Ryż zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy posiekaną szałwię i trochę bulionu, mieszamy i znowu gotujemy przez kilka minut. Wlewamy wino i doprawiamy solą i pieprzem. Potem dodajemy dynię, oliwki, delikatnie mieszamy i przez 2-3 minuty pozwalamy risotto dojść na ciepłym palniku. Ugotowane risotto powinno być lekko al dente, a więc musimy czuć wyraźnie w zębach teksturę gryzionego ryżu.

Dyniowe miseczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą miękkie (ok. 30 minut). Następnie wypełniamy gorące jeszcze miseczki risotto i przyozdabiamy natką.