blog

Foccacia do góry nogami

2710.2018
Foccacia do góry nogami
title wydrukuj
img
  • 50 g drożdży świeżych
  • ½ kg mąki pszennej lub ulubionej, uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • Cukier, sól

Dzisiaj raczyliśmy się ostatnimi w tym sezonie świeżymi cukiniami prosto z pola. Od jutro nasz ulubiony sklepik, gdzie zaopatrujemy się podczas sezony zostanie zamknięty, więc pewnie był powód do małej celebracji. Ten smak małej, świeżej cukinii upieczonej z czosnkiem i skropionej oliwą będzie za nami chodził całą zimą. Żeby smakiem tym rozkoszować się jeszcze bardziej, upiekliśmy do naszej cukinii foccacię, która znakomicie nadaje się do wymazywania talerza. Okazja nie byłą zwykłą, więc i foccacia sama była nietypowa, bo w wersji do góry nogami. Jak się ją robi? Poczytajcie. 

Przygotowanie:

Najpierw obudź drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, cukru tak 1-2 łyżeczki, do tego odrobina mąki). W czasie kiedy drożdże się budzą (zajmuje im to ok. 20 min), pokrój pomidorki, posiekaj czosnek i bazylię. Obudzone drożdże dodaj do mąki i dolej oliwy. Dokładnie wyrób ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstaw ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto uformuj w cienki placek.  Na blasze połóż papier do pieczenia, a na nim pokrojone pomidorki, czosnek i bazylię. Pomidorki powinny być mniej więcej rozmiaru okręgu, jaki stanowi placek. Połóz placek na pomidorkach i posyp odrobiną soli, a następnie deliktanie dociśnij dłonią tak, aby pomidorki przykleiły się do placka od spodu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni. Focaccia jest gotowa, gdy ciasto nabierze lekko złocistej barwy (potrzeba do tego ok. 20 min.)