blog

„Herbatka” na niepogodę 2.0

2109.2013
„Herbatka” na niepogodę 2.0
title wydrukuj
img

(ilości zależą od wielkości słoiczka):

  • Świeży korzeń imbiru
  • Cytryny
  • 1-2 łyżeczki świeżo tartego cynamonu
  • Miód lipowy - stosować tylko miody pasieczne takie jak np. nasze, spiżarniane

Szykując się powoli na jesień (to już jutro!) i różne związane z nią niedogodności, zrobiliśmy pierwszą w tym sezonie „herbatkę” na niepogodę. Tym razem jest to wersja 2.0, bo do klasycznego przepisu publikowanego w zeszłym roku dodaliśmy trochę świeżo tartego cynamonu. I to nie zwykłego cynamonu, ale cynamonu cejlońskiego, który charakteryzuje się słodkim smakiem i jest nieco bardziej miękki niż cynamon dostępny w większości sklepów. Nasza „herbatka” 2.0 ma zatem wszystkie składniki działające zapobiegawczo i leczniczo w przypadku przeziębień i infekcji. Cynamon posiada właściwości antybakteryjne i anty-zapalne, a dzięki swojemu aromatowi doskonale przeczyszcza górne drogi oddechowe. Imbir działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, obniża temperaturę i doskonale działa na bóle stawów. Cytryna ma mnóstwo witaminy C, oczyszcza krew i niszczy bakterie. Miód lipowy działa antyseptycznie i uspokajająco oraz łagodzi kaszel. Tak przygotowaną miksturę zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Potem jest już gotowa do użycia. Wystarczy dodać łyżkę naszej "herbatki" do gorącej wody lub ulubionego naparu owocowego i już! Warto przy tym pamiętać, żeby płyn, do którego dodajemy naszej mikstury nie był cieplejszy niż 40 stopni, w przeciwnym razie zniszczymy wszystko, co w miodzie najlepsze i najzdrowsze.

Przygotowanie:

Korzeń imbiru obrać i posiekać w cienkie płatki. Cytryny dokładnie umyć, wyparzyć , osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Układać na przemian, dosyć ściśle, ale niekoniecznie ugniatać. Po ułożeniu każdej warstwy dolać kilka łyżek miodu i posypać cynamonem. Najprościej stosować miód akacjowy, bo ten najdłużej utrzymuje się w formie płynnej. Inne miody pasieczne raczej będą miały już formę stałą, bo taka już ich natura. Uwaga: miód produkowany przemysłowo (zawsze płynny i nigdy nie scukrzający się) to niewiele więcej niż ładnie pachnąca woda z cukrem, więc stanowczo odradzamy. Najlepiej wykorzystać miód lipowy, wtedy jednak trzeba do doprowadzić do stanu płynnego przez włożenie słoiczka do ciepłej, ale nie gorącej, wody na noc.