blog

Jaglane z mango

0105.2017
Jaglane z mango
title wydrukuj
img

Spód do ciasta:

1 szklanka mąki ryżowej

½ szklanki mąki z amarantusa

3 łyżki skrobi z tapioki

1 łyżka płatków siemienia lnianego

½ szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki karobu

100 g oleju rozpuszczonego kokosowego

 

Masa jaglana:

100 g płatków jaglanych                

2 dojrzałe mango

200 ml mleka migdałowego

2 łyżeczki agaru

Odrobina soku z cytryny

Cukier trzcinowy lub syrop z agawy do smaku

Do przybrania:

½  tabliczki gorzkiej czekolady

Płatki migdałowe

Zimna majówka miewa swoje uroki. Można na przykład rano (temperatura ok. 5 stopni) pójść na jogę. Potem, po gorącej kawie, przejść się przez chwilę nerwowo rozglądając się za pojawiającymi się tu i ówdzie plamami słońca (temperatura ok. 8,5 stopni). Następnie zjeść ciepły obiad – wiadomo, na majówkę nie ma jak ciepły, sycący obiad. Potem odpocząć chwilę pod kocem, od czasu do czasu sprawdzając temperaturę za oknem (uff, przekroczyło 10 stopni). Wreszcie można pogodzić się z faktem, że raczej na słońcu leżakowania nie będzie i wziąć się do robienie czegoś na deser. Najlepiej, żeby było pracochłonne (wiadomo, praco rozgrzewa) i pyszne – to ostatnie w nagrodę za ciężką pracę.

Tak oto druga połowa dnia z upłynęła nam z ciastem jaglanym z mango a la sernik i dzięki temu chyba powoli zaczynamy wybaczać majówce jej pogodowy brak wrażliwości.

Przygotowanie:

Składniki na spód ciasta mieszamy dokładnie i wyrabiamy z odrobiną zimnej wody. Następnie wykładamy ciastem blachę do pieczenia, formując brzegi i wysokości ok 3 cm. Blacha powinna być posmarowana tłuszczem, zaś ciasto powinno być w miarę równomiernej grubości. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 25 minut i wystudzamy.

Płatki jaglane gotujemy w małej ilości wody. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem lub syropem z agawy. Masa powinna być słodkawo-kwaśna. Agar mieszamy z mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dokładnie z masą jaglaną i wykładamy na upieczony spód ciasta. Dekorujemy płatkami migdałowymi i roztopioną czekoladą. Odstawiamy do lodówki. Podajemy aż ciasto stężeje. Powinno kroić się jak tradycyjny sernik.