blog

Kaszmaki

0811.2017
Kaszmaki
title wydrukuj
img
  • 4-5 płatów suszonych wodorostów nori
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • ocet ryżowy
  • dobry japoński sos sojowy
  • wasabi
  • imbir marynowany
  • sezam czarny - 2 łyżki
  • por
  • ogórek
  • śliwki w occie
  • dojrzałe awokado

Kto lubi sushi? Pewnie wielu z Was. My również jesteśmy wielkimi amatorami tego japońskiego specjału. Choć Japończycy twierdzą, że sushi, jakie jadamy w Polsce ma się nijak do tego ich prawdziwego. Ale co tam, mamy sushi, jakie mamy i takie lubimy. Japończycy nie mają na za to na pewno takiej pysznej kaszy jak my! Możemy więc śmiało powiedzieć, że polskie kaszmaki są lepsze od japońskich.

 

Przygotowanie:


Kaszę płuczemy pod zimną wodą. Następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut. Potem odstawiamy w ciepłym miejscu, żeby powoli doszła. Ciepłą kaszę mieszamy z czarnym sezamem i 2 łyżkami octu ryżowego. Następnie na specjalną matę do robienia sushi (można je teraz kupić prawie w każdym większym markecie) kładziemy płatek wodorostów, na którym rozprowadzamy 2 łyżki ciepłej kaszy, uważając, aby zostawić wolne miejsce przy brzegach. U góry układamy pocięte w drobne paski obrane awokado, ogórek, por i śliwki w occie. Zawijamy zdecydowanym ruchem tak, aby powstał w miarę ścisły rulon. Dolny brzeg wodorostowego płatka smarujemy odrobiną octu ryżowego, żeby się lepiej lepił. Rulon kroimy bardzo ostrym nożem (bez ząbków). Kaszmaki podajemy jak klasyczne maki z sosem sojowym, marynowanym imbirem i odrobiną pasty wasabi - tak jak na zdjęciu :-)