blog

Kiszona brukiew

1208.2018
Kiszona brukiew
title wydrukuj
img

(na ok. 3 litrowy słój)

  • Jedna spora brukiew 
  • 1 średni burak
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3-4 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kawałek świeżego chrzanu
  • Łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnkach
  • 1-2 łyżki soli

Niektórym brukiew z pewnością nie kojarzy się dobrze. Pewnie wielu z nas ciągle pamięta jeszcze opowiadania dziadków, jak to podczas wojny musieli żywić się brukwią i zupą z pokrzyw. Innym brukiew jawi się jako warzywo pastewne, którymi karmi się zwierzęta gospodarskie. Tymczasem, brukiew ma bardzo ciekawy, lekko ostry smak i wiele wartości odżywczych. Zawiara na przykłąd związki siarki, wzmacnnia więc włosy, skóre i paznokcie. Pobudza także pracę jelit i jest zalecana przy zaparciach. Dodatkowo jest bardzo sycąca i niskokaloryczna, idealnie nadaje się zatem do zrzucania zbędnych kilogramów. Z powodzeniem więc można ją wprowadzić do swojej diety, chyba że mamy problemy z tarczycą - wtedy raczej nie jest zalecana. 

My przygotowaliśmy sobie dzisiaj małą przekąskę w postaci brukwi kiszonej, a żeby nadać jej intrygujący różowy kolor ukisiliśmy ją z kawałkiem młodego buraka. Do tego smakołyku wystarczyła tylko pajda świeżego, domowego chleba.

Przygotowanie

Brukiew myjemy, obieramy ze skóry, a następnie kroimy w słupki. Tak przygotowane warzywo układamy w słoju na przemian z liśćmi laurowymi, czosnkiem, korzeniem chrzanu, zielem angielskim i pieprzem. Co jakiś czas dodajemy kawałek obranego buraka. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodę, w której uprzednio rozpuściliśmy sól. Na wierzchu kładziemy coś, co przygniecie brukiew i spowoduje, że jej słupki nie będą pływały po powierzchni. Unikamy przedmiotów metalowych, bo mogą wejść w reakcję z kwaśnym odczynem zalewy. Słój przykrywamy, ale nie zakręcamy, aby umożliwić dostęp powietrza do kiszonki. Odstawiamy na 5-7 dni, poruszając delikatnie codziennie słoikiem, żeby zalewa się wymieszała.