blog

Kiszone gruszki

0512.2018
Kiszone gruszki
title wydrukuj
img
  • 2 twarde, spore gruszki
  • 1 średni burak, umyty, obrany i pokrojony w plastry
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 3-4 liście kafiru
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Jedna mała papryczka chilli (opcjonalnie)
  • Łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnkach
  • 1 łyżka soli

W tym roku na Święta podamy gruszki. Ale nie byle jakie gruszki. Będą to gruszki kiszone na ostro, a dodatku jeszcze zabarwione burakiem, z którym się razem kisiły. Danie łatwe do przygotowania, a na pewno zrobi wrażenie na gościach. Tym bardziej, że gruszki można powycinać w świąteczne gwiazdki.

Przygotowanie:

Gruszki myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Następnie przy pomocy foremki do ciasta wycinamy z nich wzrory. Układamy w słoiku na przemian z liśćmi kafiru, czosnkiem, zielem angielskim, papryczką chilli, plasterkami buraka i pieprzem. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodę, w której uprzednio rozpuściliśmy sól i łyżeczkę octu jabłkowego. Przykrywamy małym talerzykiem lub kamieniem, żeby cząstki owoców i wystawały ponad zalewę, zaś cały pojemnk do kwaszenia (słoik, ceramiczny garnek, itp.) przykrywamy tak, żeby zachować minimalny dostęp powetrza. Odstawiamy na 5-7 dni, potrząsając codziennie słoikiem, żeby zalewa się wymieszała.