blog

Kotleciki z cukinii

1902.2018
Kotleciki z cukinii
title wydrukuj
img
  • 1 spora cukinia
  • 2 szklanki ugotowanych płatków jaglanych
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ususzonego tymianku
  • Olej do smażenia
  • Mąka z cieciorki
  • Sól, pieprz do smaku

Nie ma to jak dobry pomysł na szybki obiad. Hołdujemy tej zasadzie od dawna, a dzisiaj testowaliśmy jej prawdziwość na cukiniowych kotlecikach. To danie typu – jakby powiedzieli Amerykanie – „no-brainer”, a więc takie, przy którym szare komórki nie muszą się specjalnie sprężać, czyli po naszemu prościzna. Ale jeśli do kotlecików podacie ziemniaki w mundurkach i nasz flagowy sos pomidorowy (przepis tutaj) można się solidnie i smacznie najeść.

Przygotowanie:

Cukinie trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z płatkami jaglanymi, natką pietruszki, wyciśniętym czosnkiem, kminem rzymskim i tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki mąki z cieciorki oraz zaparzony w odrobinie wrzątku mielony len. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące z cieciorki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na kolor złoty.