blog

Kutia bezglutenowa

2212.2017
Kutia bezglutenowa
title wydrukuj
img
  • 200 g mielonego maku
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ulubionych, posiekanych orzechów
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
  • 3 suszone figi
  • 5-6 suszonych daktyli
  • 100 g słupków migdałowych lub posiekanych blanszowanych migdałów
  • 1 laska wanilii
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego lub rumu (opcjonalnie)

Kutia to taki deser świąteczny, który można zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Więc nie ma wymówek. Jeśli zatem sernik się przypali, makowiec ma zakalec, a pierniczki świąteczne nadają się tylko do wbijania gwoździ, kutia zawsze jest dobrym rozwiązaniem. No, jest może mały problem. Większość ludzi nie ma w domu ziaren pszenicy, z których robi się tradycyjnie kutię. Jest na to stosunkowo proste rozwiązanie: pszenicę zastąpić można kaszą jaglaną. Świąteczny deser będzie smakował znakomicie, a dodatkowo będzie bez glutenu. Jeżeli dodatkowo zastąpimy zwykłe mleko mlekiem kokosowym, nasza kutia zadowoli nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej, ale także wegańskiej.

Przygotowanie:

Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie podgrzewamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut często mieszając. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż nożem i zeskrobujemy pachnący środek, który dodajemy do maku wraz z rodzynkami, posiekanymi figami, daktylami, skórką pomarańczową oraz ugotowaną kaszą jaglaną. Mieszamy i odstawiamy na ciepłym palniku na ok 30 minut. Dodajemy posiekane orzechy, migdały oraz – opcjonalnie – likier pomarańczowy lub rum. Mieszamy i odstawiamy do pełnego wystudzenia.