blog

Kwiaty cukinii z bobem i orzechami

2206.2017
Kwiaty cukinii z bobem i orzechami
title wydrukuj
img

4 kwiaty cukinii

100 g orzechów nerkowca

200 g młodego bobu

Łyżka zmielonych migdałów

2 łyżeczki zmielonego lnu

Oliwa

Kilka drobno posiekanych suszonych pomidorów

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka suszonych płatków drożdżowych

1 łyżeczka posiekanej bazylii

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz do smaku

No i znowu mamy sezon na kwiaty cukinii. Uwielbiamy je jeść faszerowane najrozmaitszymi nadzieniami. Wystarczy delikatnie nałożyć do środka kwiatu swój ulubiony farsz, chwilkę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i danie gotowe. Farsze mogą być różne. Doskonale zawsze sprawdzał nam się kremowy serek kozi ze świeżymi ziołami. Ale dzisiaj wypróbowaliśmy nasz nowy pomysł – wypełniliśmy cukiniowe kwiaty pastą zrobioną z orzechów nerkowca i młodego bobu. W końcu sezon na bób także w pełni. Takie małe dwa w jednym…

Przygotowanie:

Orzechy płuczemy i namaczamy z ciepłej wodzie na noc. Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupinek. Blendujemy orzechy wraz z odrobiną wody, w której się namaczały. Dodajemy bób, wyciśnięty czosnek oraz natkę pietruszki i blendujemy ponownie. Podczas blendowania dodajemy trochę oliwy, żeby pasta lepiej się zmieliła, a jej konsystencja przypominała gęsty hummus. Dodajemy posiekane, suszone pomidory, płatki drożdżowe, bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowaną pastą faszerujemy kwiaty cukinii. W odrobinie gorącej wody rozrabiamy mielony len, aż powstanie lekko klejąca masa o konsystencji rzadkiego  kisielu. Obtaczamy w niej nafaszerowane kwiaty, a następnie posypujemy je mielonymi migdałami. Smażymy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem wykładamy na chwilę na serwetkę, żeby odsączyć tłuszcz