blog

Kwiaty cukinii z farszem wege

1205.2018
Kwiaty cukinii z farszem wege
title wydrukuj
img
  • 6 kwiatów cukinni
  • 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych
  • 5-6 suszonych, marynowanych w oleju pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 2 łyżki mąki gryczanej

No to dzisiaj oficjalnie zaczęliśmy sezon na kwiaty cukinii. Ten rarytas pojawia się zawsze w okolicach maja i niestety szybko znika. Z drugiej strony, może właśnie dlatego jest raytasem? W końcu sezonowość wielu produktów stanowi o ich niepowtarzalnej atrakcyjności. A więc skoro sezon na kwiaty cukinni się zaczął, będziemy Was teraz zasypywać, epatować, nękać i drażnić przepisami na ich przyrządzenie. Dzisiaj podajemy je z wege-farszem z płatków jaglanych, suszonych pomidorów, czosnku, kolendry i czosnku niedźwiedziego. Jak to smakuje - zapytacie? No cóż, znakomicie. Ale przekonajcie się sami, bo to wcale nie takie trudne.

Przygotowanie:

Płatki jaglane gotujemy, aż będą miękkie i wystudzamy. W miskerze mielimy suszone pomidory, papryczkę chilii oraz czosnek  z odrobiną oleju, w którym pomidory były marynowane. Mieszamy z kaszą jaglaną, posiekaną kolendrą oraz czosnkiem niedźwiedzim. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kwiaty cukinni. Następnie zwilżamy je w zaparzonym we wrzątku mielonym lnie i obsypujemy mąką gryczaną. Całość smażymy na rozgrzanym oleju, aż kwiaty się pięknie zarumienią.