blog

Magia młodych warzyw

1407.2018
Magia młodych warzyw
title wydrukuj
img
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula dumka
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 2 garście młodego, zielonego groszku w strąkach
  • 1 młoda, mała cukinia
  • 2 łyżki posiekanej,świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej szałwi
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz, sól do smaku

Wczesne lato ma tę niewątpliwą zaletę, że obfituje w młode, pyszne warzywa. Właściwie nie ma co kombinować. Wystarczy kupić, co tam jest pod ręką na straganie, dodać trochę świeżych ziół, udusić na odrobinie oliwy i można się zanurzyć w smaku młodych warzyw. Korzystamy z tego praktycznie co kilka dni - w różnych kombinacjach smakowych. Właściwie przepis zależy od tego, na jaki smak mamy ochotę. Ale dla ciekawskich podajemy naszą dzisiejszą kombinację. 

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać (o ile to konieczne), pokroić i dusić z czosnkiem, ziołami na odrobinie oliwy prze 15 minut.