blog

Papryka faszerowana po grecku

2709.2017
Papryka faszerowana po grecku
title wydrukuj
img
  • 6 czerwonych papryk słodkich
  • 200 g białego ryżu (najlepszy taki na risotto)
  • 1 spory, dojrzały pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki estragonu
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz do smaku

Wreszcie wyszło słońce i jakoś daje się wytrzymać. Nic dziwnego, że zatęskniliśmy za smakami z naszego niedawnego wypadu na Kretę. Wypad był może krótki, ale za to bardzo treściwy. Nie tylko pod względem doświadczeń turystycznych, ale także kulinarnych. Jednym z dań, które szczególnie nam podpasowały były faszerowana papryka i pomidory. Dzisiaj zrobiliśmy więc sobie to pierwsze danie. Słoneczny wrzesień ma podobno jeszcze trochę potrwać, więc może zdążymy wypróbować także i przepis na faszerowane pomidory.

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, ostrym nożem odcinamy jej wierzchołek i usuwamy gniazdo nasienne. Na oliwie podsmażamy przez chwilę wyciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojony w kostkę, obrany ze skórki pomidor i dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem kilku łyżek bulionu warzywnego przez ok. 10 minut. Dodajemy lekko podgotowany ryż oraz przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy resztę bulionu warzywnego. Tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki, przykrywamy je odciętymi wierzchołkami i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok 30 minut, aż papryka będzie miękka.