blog

Papryka gryczarowana

1007.2018
Papryka gryczarowana
title wydrukuj
img
  • 4 czerowne papryki, umyte i oczyszczone z nasion
  • 2-3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 korzeń kopru włoskiego
  • Garść jarmużu
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (polecamy przecier marki Spiżarnia - tutaj
  • Sól, pieprz do smaku

Faszerowana papryka jest dla nas zawsze daniem wynikowym. Robimy szybkie rozpoznanie, co tam zostało w lodówce, mieszamy, faszerujemy tym "czymś" paprykę i mamy gotowy obiad. Dzisiaj zostało nam trochę naszej ulubionej kaszy gryczanej, a więc zrobiliśmy sobie z nią faszerowaną paprykę. Można zatem powiedzieć, że jedliśmy paprykę "gryczarowaną". Ponieważ wyszło z tego całkiem niezłe danie, na wszelki wypadek zastrzegamy tę nazwę w Urzędzie Patentowym. Kto wie? Może będą z tego jakieś tantiemy?

Przygotowanie:


Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę dymkę, pokrojony w kostkę korzeń kopry włoskiego oraz drobno posiekane papryczki chilii. Dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę wody i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane zioła oraz skrawki jarmużu, oczyszczonego z twardych części liści. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i takim nadzieniem faszerujemy papryki. Przed faszerowaniem najlepiej papryki podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniu przez 20 minut. Napełnione farszem papryki przykrywamy odciętą podczas czyszczenia ich górną częścią i pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.