blog

Pieczona dynia z bazylią

0612.2017
Pieczona dynia z bazylią
title wydrukuj
img
  • 1 dynia hokkaido
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki posiekanej drobno świeżej bazylii
  • 50 g suszonych na słońcu pomidorów
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • Sól i pierz do smaku lecz z umiarem

Zanim jeszcze rzucimy się do przygotowywania potraw świątecznych warto nacieszyć się tymi nieskomplikowanymi, zdrowymi i smacznymi daniami, które ze świętami nic wspólnego nie mają. Ciągle na przykład można kupić dynię hokkaido, którą wystarczy pokroić w kostkę, upiec w piekarniku i doprawić jakimś ulubionym dressingiem. Oprócz swojego delikatnego dyniowego smaku, hokkaido ma także tą zaletę, że można ją jeść ze skórką, więc nie trzeba jej obierać. Dzisiaj rozkoszowaliśmy się smakiem ten znakomitej dyni w naszym nowy dressingu bazyliowym. Okazuje się, że smak bazylii doskonale do tej naszej ulubionej dyni pasuje.

Przygotowanie:

Dynie myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będzie miękka. Bazylię blendujemy lub ucieramy w moździerzu wraz z pomidorami i oliwą. Przestudzoną dynie mieszamy z naszym dressingiem i posypujemy czarnuszką. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.  Smakuje doskonale na domowym pieczywie z mąki gryczanej.