blog

Placki z cieciorki

1802.2017
Placki z cieciorki
title wydrukuj
img

(6-8 placków):

 

400 g ugotowanej cieciorki

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyki kurkumy

2 łyżeczki ostrej (lub łagodnej) curry

½ szklanki mąki ryżowej

½ szklanki mąki jaglanej

½ szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej

Sól do smaku

Do posypania placków – czarnuszka, sezam, świeży posiekany czosnek

Nie tak dawno pisaliśmy o naszej pysznej paście z fasoli na ostro. Uwadze naszych stałych czytelników nie umknęło, że na zdjęciu nasza pasta występowała w towarzystwie całkiem smakowicie wyglądających placków. Otóż potwierdzamy. Placki były smakowite i były zrobione głównie z cieciorki. Nie wierzycie? No to poczytajcie, jak je robiliśmy.

Przygotowanie:

Cieciorkę blendujemy wraz z odrobiną wody, w której się gotowała. Dodajemy olej i przyprawy oraz sól do smaku. Powstała w ten sposób konsystencja przypominać będzie trochę rzadki hummus. Mieszamy z mąkami i wyrabiamy dokładnie. Formujemy kilka placków, które układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy placki ulubionymi dodatkami – np. czarnuszką, świeżym, posiekanym czosnkiem, sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut, aż placki ładnie się przyrumienią.