blog

Roladki z bakłażana z pastą z fasoli

0507.2017
Roladki z bakłażana z pastą z fasoli
title wydrukuj
img

2 spore bakłażany

2 łyżki oleju

1 średnia słodka cebula

2-3 ząbki czosnku

2 szklanki białej, ugotowanej fasoli

1 szara reneta lub inne kwaskowate jabłko

Kilka kropel oleju z czarnuszki

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka nasion czarnuszki

1 łyżka sezamu łuskanego

Garść świeżej, posiekanej szałwii

Sól i pieprz do smaku

W grudniu zima zaskakuje drogowców, w lipcu lato zaskakuje grillowiczów. No bo, jak tu planować przyjęcie na świeżym powietrzu, grilla rozstawiać i pracowicie rozpalać, żeby się węgle odpowiednio wypaliły, jak tu bakłażany, paprykę, słodką cebulę, pieczarki i cukinię na ruszt kłaść, żeby się delikatnie przypiekły, kiedy raz słońce raz deszcz, a potem znowu słońce?

No ale narzekać nie ma co. Jak się nie da grillować, można warzywa upiec w piekarniku. Tak po prawdzie, to pieczenie w piekarniku daje nawet więcej możliwości, czego dowodem mogą być na przykład nasze roladki z bakłażana, które okazały się znakomitym zastępnikiem warzyw z grilla. A i roboty było mniej, bo obyło się bez rozstawiania i rozpalania grilla.

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które następnie pieczemy w piekarniku aż nabiorą złotawego koloru. Mieszamy oliwę z 1 ząbkiem czosnku i olejem z czarnuszki i smarujemy nią przestudzone bakłażany. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy obrane i starte na grubej tarce jabłko oraz wyciśnięty pozostały czosnek, mieszamy i podsmażamy kolejne 3-4 minuty. Odstawiamy, żeby składniki trochę przestygły. Miksujemy fasolę na gładką pastę z odrobiną wody, w której się gotowała. Dodajemy fasolową pastę do podsmażonej cebuli z jabłkiem i bardzo mieszamy. Lekko przestudzamy i dodajemy szałwię oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na plastrach bakłażana i zwijamy je w roladki. Roladki obtaczamy w sezamie i danie gotowe.