blog

Przystawki

3007.2012

Cieciorka po komeńsku

Ten przepis jest pewnie nie do końca udaną próbą odtworzenia z pamięci małej przekąski, którą serwowali wiele lat temu w lokalnej winiarni w Varenna (nie mylić z Veroną)...

zobacz przepis
2707.2012

Carpaccio z młodych buraków z miodem

Smak młodego buraka podanego z oliwą , czosnkiem i przyprawami może zaskoczyć niejednego miłośnika kulinarnych eksperymentów. Najprościej ugotować młode buraki w mundurkach,...

zobacz przepis
2206.2012

Hummus z bobu z orzechami arachidowymi

Sezon na bób ciągle trwa, a więc dzisiaj bób w wersji arabskiej lub jak kto woli izraelskiej. Potrawa bardzo prosta i szybka, a do tego pyszna i sycąca. Najlepiej podawać...

zobacz przepis
1705.2012

Smażone pomidory z serkiem ricotta

Czas zacząć przygotowania na pojawienie się gruntowych krajowych pomidorów. Żadne importowane czy szklarniowe nie smakują tak jak te wyhodowane w domowym ogrodzie albo prosto z...

zobacz przepis
1605.2012

Nowalijki na grzance

Wiosna świeży się młodymi warzywami na targu. Wreszcie można chrupać ożywczo soczyste młode marchewki, zaskakująco słodkie pietruszki, delikatnie małe selerki, a w nosie świdruje...

zobacz przepis