blog

Sałata rzymska z endywią i rukolą

2006.2017
Sałata rzymska z endywią i rukolą
title wydrukuj
img

 

Sałata rzymska

Garść endywii

Garść rucoli

Garść pestek dyni

Oliwa extra virgin

Ocet balsamiczny z Modeny

1 ząbek czosnku

Łyżeczka musztardy z miodem – polecamy musztardę gdańską marki Spiżarnia

Wszędzie pełno pysznej świeżej sałaty w najrozmaitszych odmianach. A więc pojawia się na naszych stołach w różnych odsłonach. Często jednak, i jakże niesłusznie, traktujemy ją jako taki sobie dodatek do innych dań, coś na zaostrzenie apetytu, małe zwieńczenie obiadu, przygrywkę do deski serów. A sama sałata jest nie tylko zdrowym, ale również smakowitym daniem. Każdy przygotowuje ją po swojemu, jedni (w duchu słusznie odeszłego w przeszłość Funduszu Wczasów Pracowniczych) podają ją ze śmietaną i cukrem, inni, bardziej światowo, z klasycznym sosem vinegrette. A tak przyrządziliśmy sobie sałatę dzisiaj.

Przygotowanie:

Sałatę, endywię, rucolę umyć dokładnie i osuszyć. Pestki uprażyć na kolor złoty w piekarniku lub grillu w mikrofali. Sos z 4 łyżek oliwy, 3 kropel octu, wyciśniętego ząbka czosnku i musztardy dokładnie wymieszać. Połączyć sałatę, endywię i rucolę z sosem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Posypać pestkami. Proste, a jakie pyszne….