blog

Sałata z dressingiem orzechowym

1204.2016
Sałata z dressingiem orzechowym
title wydrukuj
img
  • 1 sałata masłowa
  • Pęczek rzodkiewek
  • 1 natka dymki
  • Garść kiełków buraka
  • Garść uprażonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy z zielonym pieprzem
  • Kilka kropel octu balsamicznego

Nadszedł wreszcie długo oczekiwany moment. W naszym ulubionym gospodarstwie rolnym wreszcie swoje podwoje otworzył warzywny sklepik. Na razie oferta nie jest może szczególnie imponująca, ale produkty jak najbardziej „pierwszego sortu”, prosto z pola (no może jeszcze z foliowego tunelu) i niepryskane. Do kupienia była chrupiąca i pachnąca słodyczą sałata masłowa, młoda rzodkiewka i jędrna dymka. Kupiliśmy więc wszystko jak leci. W końcu nowalijki, więc można zaszaleć. Kiedy już opłukaliśmy nasze nowalijki z piachu, dodaliśmy do nich kiełków buraka i zrobiliśmy z nich sobie sałatę z dressingiem orzechowym.  

Przygotowanie:

Dokładnie mieszamy oliwę, olej, czosnek, ocet balsamiczny i musztardę. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatę zmieszaną z posiekaną natką dymki, rzodkiewkami i kiełkami buraka. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami.