blog

Sałatka z musztardowca

2705.2016
Sałatka z musztardowca
title wydrukuj
img
  • 30 dkg muszardowca
  • garść swieżej endywii
  • kwiaty jarmużu
  • garść swieżej kolendry
  • uprażone orzeszki pinii do przybrania

Dressing:

  • ½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • 1 łyżka musztardy z miodem
  • 1 łyżka soku z cytryny

Próbowaliście już musztardowca? Nie, no to najwyższy czas, bo właśnie jest na niego sezon. Musztardowiec. lub inaczej gorczyca sarepska, to orientalne warzywo o pikantnym, lekko musztardowym smaku. Z nasion musztardowca produkuje się właśnie musztardę, ale jego odmiana o jadalnych liściach staje się coraz popularniejszym dodatkiem do najrozmaitszych sałatek. Nasze serca w każdym razie już podbił. Tym bardziej, że jedliśmy go z młodą endywią i kwiatami jarmużu, a to wszystko posypaliśmy posiekaną kolendrą i uprażonymi orzeszkami pinii.

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Mieszamy składniki dressingu. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii. Smakuje doskonale z naszą domową focaccią - przepis tutaj