blog

Ser ze słonecznika

0106.2017
Ser ze słonecznika
title wydrukuj
img

1 szklanka łuskanych nasion słonecznika

½ szklanki mleka migdałowego

2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (bezzapachowego)

2 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżeczki suszonej cebuli

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka drobno posiekanych, suszonych pomidorów

Agar

Sól, pieprz do smaku

Pięknie się zrobiło, prawdziwie ciepło i wiosennie. Jeśli się tylko ku temu okazja nadarzy, przyjmujemy zatem w naszym ogrodzie gości. A jak w ogrodzie, to menu musi być lekkie, wiosenne i roślinne. Czasem szparagi podamy, którym towarzyszy duża ilość młodej zielonej sałaty. Innym razem na stole pojawia się hummus w najrozmaitszych odmianach smakowych, któremu towarzyszy – a jakże – duża ilość młodej sałaty. A na zbliżający się weekend szykujemy własnej roboty, wegański serek ze słonecznika. Żeby wstydu przed ludźmi nie było, zrobiliśmy dzisiaj wersję próbną, a ponieważ wersja próbna okazała się pyszna, zjedliśmy ją całą na obiad. Ma się rozumieć z dużą miską młodej, zielonej sałaty.

Przygotowanie:

Pestki słonecznika dokładnie płuczemy namaczamy na noc w ciepłej wodzie. Następnie odlewamy wodę i dokładnie blendujemy je wraz z mlekiem z migdałów, suszoną cebulą, czosnkiem, kurkumą, octem jabłkowym i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W ½ szklance wody rozrabiamy 1 łyżeczkę agaru, doprowadzamy do wrzenia, a następnie mieszamy z masą serową. Następnie wykładamy na sitko wyłożone gazą, wstawiamy do miseczki i dajemy serkowi stężeć na noc w lodówce. Serek posypujemy mieszanką suszonych pomidorów i bazylii i delikatnie wykładamy na żaroodporne naczynko. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni i wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim serek aż do całkowitego wystygnięcia piekarnika.