blog

Serek z pistacji

0508.2017
Serek z pistacji
title wydrukuj
img
  • 30 dkg łuskanych pistacji
  • Mały pęczej świeżej kolendry
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki agaru
  • Sól, pieprz do smaku

Jedną z dobrych cech wakacji są powroty. Nawet po najbardziej udanym wyjeździe dobrze bowiem wrócić do domu. Nie tylko dlatego, że nie ma jak spać we własnym łożku, ale także dlatego, że można wrócić do sprawdzonych kulinarnych zwyczajów. Bo nawet jeśli na wyjeździe karmili nas dobrze lub bardzo dobrze, nie ma to jak możliwość samodzielnego eksperymentowania w kuchni. Dzisiaj eksperymentowaliśmy z wegańskim serkiem z pistacji.

Przygotowanie:

Łuskane pistacje namaczamy na noc w letniej wodzie, a po namoczeniu dokładnie płuczemy i pozbawiamy resztek brązowych skórek. Następnie blendujemy je z odrobiną wody, w której się moczyły. Kiedy pistacje zmienią się w gęstą kremową, lekko zielonkawą masę, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny, posiekaną kolendrę i jeszcze raz blendujemy. Agar rozrabiamy w niecałej szklance wody i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy z masą pistacjową, dodajemy płatki drożdżowe i jeszcze raz mieszamy. Serek wykładamy do miseczki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, żeby serek stężał. Po 2-3 godzinach wykładamy delikatnie na talerzyk zdejmując papier. Serek powinien mieć konsystencję, która umożliwia krojenie nożem w plastry.