blog

Surówka z kapisty i kiszonych jabłek

0802.2019
Surówka z kapisty i kiszonych jabłek
title wydrukuj
img
  • Kiszona kapusta
  • 3 twarde, spore, kwaśne jabłka
  • 1 średni burak, umyty, obrany i pokrojony w plastry
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 3-4 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Jedna mała papryczka chilli (opcjonalnie)
  • Łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnkach
  • 1 łyżka soli
  • Garść orzeszków pinii

Prosta surówka, ale imponująca swym kolorem i powalająca smakiem. Dodatkowo - doskonała na zimę, kiedy potrzebujemy dbać o naszą florę bakteryjną i odpowiednią ilość witamin. 

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i kroimy w ósemki. Układamy w słoiku na przemian z liśćmi laurowymi, czosnkiem, zielem angielskim, papryczką chilli, plasterkami buraka i pieprzem. Całość zalewamy ciepłą, przegotowaną wodę, w której uprzednio rozpuściliśmy sól i łyżeczkę octu jabłkowego. Przykrywamy małym talerzykiem lub kamieniem, żeby cząstki owoców i wystawały ponad zalewę, zaś cały pojemnk do kwaszenia (słoik, ceramiczny garnek, itp.) przykrywamy tak, żeby zachować minimalny dostęp powetrza. Odstawiamy na 5-7 dni, potrząsając codziennie słoikiem, żeby zalewa się wymieszała

Kiedy jabłka się ukiszą, kroimy je na mniejsze kawałki, mieszamy z kiszoną kapustą i posypujemy orzechami pinii.