blog

Szachownica z warzyw

1209.2012
Szachownica z warzyw
title wydrukuj
img
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pomidor żółty
  • 2 średnie cukinie
  • Czosnek
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa extra virgin (wykorzystaliśmy naszą oliwę rozmarynową, o której pisaliśmy 2-go września)
  • Świerzy tymianek
  • Sól, pieprz do smaku

Kiedyś zajrzeliśmy do Quinzi Gabrieli, restauracji w samym centrum Rzymu, znanej z jakości i świeżości swoich dań rybnych. Sale jadalne usytuowane są w XVI- wiecznym budynku tuż obok Panteonu. Żebyśmy nie nudzili się czekając na główne danie kelner, szczupły brunet o wdzięcznym imieniu Giovanni, podał nam grillowane warzywa w oliwie w jako małe antipasti. Przez chwilę wpatrywaliśmy się zachwyceni na fantazyjną kompozycję, którą kucharz ułożył z papryki, cukinii bakłażanów i pomidorów. Ponieważ nie marzymy nawet, żeby z nim konkurować, postanowiliśmy dzisiaj przyrządzić coś o wiele prostszego, wykorzystując dostępne na targu warzywa oraz dorodną świeżą figę w charakterze jakże smakowitej dekoracji.

Przygotowanie:

Pieczemy paprykę w rozgrzany do ok. 180 stopni piekarniku, aż skórka dobrze się przypiecze ze wszystkich stron. Paprykę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i przekładamy do foliowej torebki, którą szczelnie zakręcamy. Zostawiamy paprykę w torebce na ok. 20 minut, dzięki temu skórka będzie łatwiej odchodzić . Następnie zdejmujemy skórkę z papryki. Cukinie kroimy w cienkie plastry i grillujemy aż się lekko zarumieni. Warzywa wykładamy na talerz i układamy z nich dowolną kompozycję. Polewamy sosem zrobionym z kilku łyżek oliwy, wyciśniętego ząbka czosnku i kilku kropel octu balsamicznego. Dekorujemy kawałkami pomidora i posypujemy posiekanym tymiankiem. Przed podaniem doprawiamy świeżo startym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.