blog

Szpinakowe z rabarbarem

2105.2017
Szpinakowe z rabarbarem
title wydrukuj
img

1 szklanka mąki ryżowej

½ szklanki mąki z manioku

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki mąki kokosowej

¾ szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki siemienia lnianego

10-15 dkg świeżego szpinaku

1 szklanka mleka roślinnego

½  szklanki oleju kokosowego (w stanie płynnym)

4-5 lasek rabarbaru

Do przybrania: odrobina rozpuszczonej, gorzkiej czekolady

Jest taka bliska naszemu sercu i przemiła osóbka, która od czasu do czasu nas odwiedza. Jako osoba praktyczna i doskonale wiedząca, czego chce (chyba po mamusi), osoba ta ma zwyczaj przysyłania nam swojej listy potrzeb kulinarnych – tych na miejscu i na wynos. Wczoraj dostaliśmy więc dokładne zapotrzebowanie na przyszły weekend, a że trochę tego było, powoli zaczęliśmy robić zakupy. Jedna tylko potrzeba była odrobinę enigmatyczna, bo wyrażona oszczędnym, nieco poetyckim (chyba po tatusiu) zdaniem: „coś pysznego rabarbarowego…” Cóż tu począć, trzeba była rozpocząć eksperymenty. A że wiosna frywoli się wszystkimi odcieniami zieleni, zrobiliśmy ciasto szpinakowe z rabarbarem.

Przygotowanie:

Sypkie składniki mieszamy. Szpinak blendujemy wraz z mlekiem kokosowym. Łączymy masę szpinakową, suche składniki oraz olej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar tniemy na ok.  2-centymetrowe kawałki i wtykamy w ciasto.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu przystrajamy strużkami rozpuszczonej czekolady. Najlepiej smakuje, oczywiście, na łonie natury.