blog

Tarta z szpinakiem, serem kozim i orzechami

2702.2013
Tarta z szpinakiem, serem kozim i orzechami
title wydrukuj
img
  • ok. 1 kg szpinaku
  • 200 g dojrzewającego sera koziego – twardego
  • Garść suszonych pomidorów – najlepiej o zmniejszonej zawartości soli
  • Śmietana – min 18%
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy
  • Garść orzechów włoskich bez łupinek
  • Cukier trzcinowy
  • Sól
  • Pieprz do smaku

Nie ma co, rozsmakowaliśmy się w serach kozich pod różnymi postaciami. Dzisiaj eksperymentowaliśmy z połączeniem koziego sera ze szpinakiem. Po raz kolejny okazało się, że kozi ser doskonale zaostrza smak potraw i nadaje im charakterystyczny posmak. Trzeba tylko uważać z solą, bo kozie sery z reguły są dosyć słone, więc szpinaku dodatkowo raczej solić nie trzeba. Dla złamania smaku naszą tartę przybraliśmy kandyzowanymi orzechami włoskimi, które zawsze dobrze jadło nam się ze szpinakiem, a które – jak się okazało – również doskonale komponują się swoją goryczką z wyrazistością koziego sera.

Przygotowanie:

Ciasto:

Roztapiamy i wystudzamy masło. Mieszamy mąkę, 2 żółtka jajek, roztopione masło, łyżkę cukru i  szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dokładnie z dodatkiem 1/4 szklanki zimnej wody. Jeśli jest zbyt miękkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciastko wstawiamy do lodówki na ok. godziny. Ciasto formujemy w cienki placek i wykładamy nim posmarowaną masłem tortownicę. Z resztek ciast formujemy 2-3 centymetrowe brzegi. Dobrze ugniatamy ciasto na tortownicy, żeby jego grubość była wszędzie mniej więcej taka sama. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni w wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 – 20 minut, aż się delikatnie zarumieni.

Nadzienie:

Szpinak dusimy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą, pociętymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną pieprzu. Proces ten nie może trwać zbyt długo, żeby szpinak nie był zbyt miękki. Wystarczy, że straci swoją sprężystość. Miksujemy 3 jajka oraz 2 białka, starty ser kozi, śmietanę na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem.

Faza końcowa:

Uduszony szpinak wykładamy równomiernie na lekko podpieczony spód tarty. Nie staramy się jednak go zbytnio ubijać. Szpinak zalewamy delikatnie zmiksowaną masą z sera koziego, jajek i śmietany. Na wierzchu układamy kandyzowane w cukrze trzcinowym orzechy włoskie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni aż tarta się zarumieni.