blog

Tofu po portugalsku

1503.2018
Tofu po portugalsku
title wydrukuj
img
  • 1 Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 Papryka słodka
  • 1 Papryczka chilli
  • 2 średnie ziemniaki słodkie – bataty
  • 2 dojrzałe średnie pomidory lub 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 2 kostki tofu 
  • 3-4 łyżki oliwy
  • Kieliszek białego wina
  • Łyżeczka kurkumy
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz do smaku

Mieliśmy dzisiaj w planach jakieś lekkie sałatki, wiosenne przekąski, zwieńczone deserem w postaci bananowego sorbetu, ale zimno postanowiło nas jeszcze trochę pomęczyć. W menu pojawiła się zatem potrawa na ciepło w rozgrzewającym sosie prosto z Portugalii. Ładnych parę lat temu, zwiedzając piękne portugalskie Lagos, mieliśmy okazji kosztować prostego, ale znakomitego sosu na bazie pomidorów, papryki i batatów autorstwa lokalnego, kulinarnego samouka. Nasz kucharz nie dał się długo prosić i zdradził nam przepis na swój smakowity sos, więc robimy go zawsze gdy tylko zatęsknimy za portugalskim słońcem. Dzisiaj wypróbowaliśmy go z tofu i efekt był znakomity. Dotychczas tofu sprawdzało nam się doskonale w daniach chińskich i indyjskich, okazuje się jednak, że i portugalskie smaki dobrze mu służą.

Przygotowanie:

W żeliwnym kociołku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez ok. 5 minut aż cebula zacznie się przypiekać. Dodać drobno posiekane chilli i dobrze wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty oraz pokrojoną w paski słodką paprykę. Dusić przez ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Dodać pulpę pomidorową lub obrane ze skóry i posiekane w kostkę pomidory. Wlać kieliszek wina, doprawić kurkumą, solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Dusić bardzo wolno przez ok. 20 minut aż bataty będą miękkie. Dodać posiekaną kolendrę oraz pokrojone w kostkę tofu. Delikatnie wymieszać. Zostawić kociołek na bardzo małym ogniu jeszcze na ok. 5 minut. Najlepiej smakuje z dzikim ryżem.