blog

Witariańskie buritto

0709.2012
Witariańskie buritto
title wydrukuj
img
  • Sałata rzymska
  • 1 czerwona papryka słodka podłużna
  • 2 dojrzałe awokado
  • Cebulka dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryczka jalapeño
  • 2 surowe kolby kukurydzy
  • 2 pomidory
  • Limonka
  • Natka pietruszki
  • 1 świeża figa (opcjonalnie)
  • Sól do smaku

Zatęskniliśmy do kuchni witariańskiej, a tu niepodziewanie nadeszła inspiracja od naszego specjalnego wysłannika do Los Angeles, który z pasją opowiadał, jak to objadał się tamtejszymi pysznymi buritto. Postanowiliśmy więc te dwie rzeczy połączyć dostosowując listę składników do produktów aktualnie dostępnych na naszym rynku. Wyszło danie zaskakujące świeżością i niezwykle fotogenicznie – idealne wprost jako przystawka, lub przekąska na stojące przyjęcie. Jak klasyczne buritto, najlepiej jeść je po prostu palcami.

Przygotowanie:

Awokado obrać, wyjąć pestkę i posiekać. Dodać wyciśnięty czosnek i sok z połowy limonki. Wyciskarką do czosnku wycisnąć odrobinę papryczki jalapeño (uwaga: papryczka jest bardzo ostra, a więc ilość wyciśniętej papryczki powinna być mała – tak na ½ łyżeczki max.) Posiekać pomidory, cebulkę, natkę pietruszki i wymieszać z resztą składników. Ostrym nożem obkroić kolby kukurydzy z ziarenek i dodać je do pozostałych składników. Doprawić odrobiną soli do smaku. Pokroić słodką czerwoną paprykę na obrączki. Posiekany farsz wykładać delikatnie na umyte duże liście sałaty rzymskiej, a następnie ścisnąć liść paprykowymi obrączkami. Przed podaniem na talerzu rozłożyć pokrojone cząstki świeżej figi. Figa będzie nie tylko przybraniem – jej słodki i ożywczy smak doskonale kontrastuje z ostrością naszego buritto.