blog

Ziemniaki jednogarnkowe

2001.2019
Ziemniaki jednogarnkowe
title wydrukuj
img
  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 papryka czerwona słodka
  • 1 papryczka chilli
  • 4-5 szalotek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • Garść orzeszków pinii
  • Sól, pieprz do smaku

Zawsze fasynowały nas jednogarnkowe dania. Po prostu wrzuca się wszystko do jednego garnka i pyszny obiad robi się sam. Takim daniem jest na przykad bigos, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić sobie jednogarnkowe ziemniaki. Robi się je znacznie szybciej niż bigos, a smak jest zupełnie niepowtarzalny.

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na ćwiartki i pieczemy w piekarniku w mundurakach aż się zarumienią. W tym czasie w garnku przygotowujemy sos. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, ćwiartki szalotki oraz posiekaną drobno papryczkę chilli i pokrojoną w większe kawałki paprykę słodką. Podsmażamy przez 7-10 minut. Dodajemy 200 ml przecieru pomidorowego (polecamy nasz przecier Spiżarnia) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy rozmarynem, oregano i wędzoną papryką i dokładnie mieszamy., Dusimy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamu upieczone ziemniaki, mieszamy i wkładamy na chwilę do gorącego piekarnika. Przed podaniem posypujemy orzeszkami pinii.