blog

Ziemniaki po meksykańsku

1110.2017
Ziemniaki po meksykańsku
title wydrukuj
img
  • 6 dużych ziemniaków do pieczenia

Sos czerwony:

  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 duży dojrzały, drobno posiekany pomidor bez skórki
  • 20 dkg jarmużu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2-3 łyżki ugotowanej quinoa
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sos biały:

  • 1 kostka kremowego, delikatnego tofu
  • 3-4 łyżki mleka migdałowego
  • Kilka zmielonych orzechów nerkowca dla zagęszczenia sosu
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól do smaku

Pomimo – powiedzmy to sobie otwarcie – niezbyt przyjaznej pogody, na duchu nie podupadamy i szukamy dobrych stron jesieni. Jest ich wbrew pozorom całkiem sporo. Wystarczy pójść do warzywniaka, żeby zobaczyć całe bogactwo jesiennej oferty. Naszą uwagę przykuły jednak dzisiaj swojskie ziemniaki, które od pewnego czasu nadają się już do pieczenia. A więc dzisiaj poprawiamy sobie nastrój pieczonymi ziemniakami. Ale nie byle jakimi, tylko ziemniakami po meksykańsku. Jak się zje dwa takie ziemniaczki, nawet najbardziej deszczową pogodę łatwiej przeczekać.

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy. Przekrawamy je na pół wzdłuż i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż będą miękkie i rumiane.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, paprykę słodką, papryczkę chilli. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy sypkie przyprawy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidor, ocet balsamiczny i cukier oraz pokrojony w skrawki jarmuż. Uwaga: przed dodaniem jarmużu usuwamy z niego twarde części – łodyżki i grubsze żyłki na liściach. Redukujemy ogień i dusimy, aż papryka i jarmuż będą miękkie. Jeśli sos jest zbyt suchy, można dodać do niego odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ugotowany ryż i quinoę i mieszamy.

Tofu miksujemy wraz z mlekiem migdałowym, sokiem z cytryny i orzechami nerkowca, aż powstanie gładka, biała masa o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą.

Na gorące połówki ziemniaków wykładamy po połowie sos czerwony i guacamole. Na sos czerwony nakładamy łyżkę sosu białego.

Tu znajdziesz nasz sprawdzony przepis na guacamole