blog

Ziemniaki trójkolorowe

0303.2019
Ziemniaki trójkolorowe
title wydrukuj
img
  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos biały:

  • 20 dkg pieczarek
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mleka migdałowego
  • cytryna

Sos zielony:

  • dojrzałe awokado
  • 1 łyżka pesto z pietrzuszki

Sos czerwony:

  • papryka słodka
  • papryczka chili
  • 2-3 ząbki zosnku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • dojrzały pomidor lub 1/2 szkanki przecieru pomidorowego
  • garść orzechów pinii

Ciągle odnajdujemy nowe pomysły, jak dać upust naszej miłości do ziemniaków. W końcu jesteśmy na przednówku, więc ziemniaki są pewnie warzywem jak najbardziej sezonowym. I wcale nie trzeba jeść ich posto z wody. Dzisiaj raczymy się pieczonymi ziemniakami w trzech sosach.

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy kroimy na pół i pieczemy w piekarniku aż będą miekkie. Kiedy się pieką przygotowujemy sosy. Podajemy gorące z sosami.

Sos biały:

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pieczarki i dusimy aż woda odparuje . Dodprawiawmy sola pieprzem o odrobiną soku z cytryny. Dodajemy mleko migdałowe.

Sos zielony:

Awokado siekamy drobno. Dodajemy łyżkę pesto z pietruszki. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.

Sos czerwony:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Na odrobinie oleju podsmażamy czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodajemy paprykę i dusimy przez 5 minut. Dodajemy posiekanego, dojrzałego pomidora bez skórki lub 1/2 szklanki przecieru pomidorwego. Dusimy przez 20 minut. Doprawiamy czsonkiem niedżwiedzim, solą i pieprzem. Na koniec można jeszcze dodać orzeszki pinii.