blog

Ziemniaki z nadzieniem

0306.2013
Ziemniaki z nadzieniem
title wydrukuj
img
  • 6 sporych „starych” ziemniaków
  • 1 papryka żółta
  • Garść zielonych drylowanych oliwek
  • 1 słoiczek marynowanych pomodori al forno (czyli pomidorów z pieca)
  • 1 średnia cebula fioletowa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Świeży rozmaryn
  • Świeżo starty parmezan
  • Sól, pieprz do smaku

Już niedługo skończą się zeszłoroczne ziemniaki i choć jesteśmy fanami tych młodych, soczystych i delikatnych, dojrzały ziemniak ma także dla nas wiele zalet. Można go na przykłada upiec w ognisku albo w piekarniku, zrobić z niego pyzy, różnego typu kopytka (w tym nasze ulubione włoskie gnocchi) czy zrobić z nich placki ziemniaczane. A więc, żeby nie czekać do września, rzutem na taśmę zrobiliśmy sobie „stare” ziemniaki zapiekane w piekarniku z pysznymi włoskimi dodatkami. Ale za tydzień już młode – z koperkiem i masłem, popijane zsiadłym mlekiem.

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki kroimy wzdłuż i zapiekamy zaokrągloną stroną do góry w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni. Kiedy ziemniaki się pieką, przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulę, oliwki, czosnek i paprykę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez ok. 10 minut. Dodajemy pocięte pomodori al forno, mieszamy, dodajemy trochę posiekanego rozmarynu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia ułożone płaską stroną do góry. Na każdy ziemniak nakładamy łyżką trochę farszu i posypujemy parmezanem. Wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na ok. 10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy resztą rozmarynu.