blog

Zupa pomidorowa z imbirem i pęczakiem

1401.2018
Zupa pomidorowa z imbirem i pęczakiem
title wydrukuj
img
  • Włoszczyzna
  • Cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Przecier pomidorowy ok. 1 litra. Można przetrzeć dojrzałe pomidory samemu, ale polecamy nasz przecier marki Spiżarnia
  • Świeży imbir – korzeń na dwa palce szeroki o długości ok. 5 cm
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Szklanka pęczaku (może być ryż, ale z pęczakiem jest oryginalniej i smakuje naprawdę ciekawie, a poza tym kochamy pęczak)
  • Cytryna
  • Świeża bazylia
  • Oliwa
  • Sól, pierz do smaku

Zimno, coraz zimniej. Warto więc czasami zjeść coś rozgrzewającego i sycącego po powrocie do domu. Zgodnie z wiedzą Dalekiego Wschodu nic tak dobrze nie rozgrzewa jak imbir. W Polsce rozgrzewamy się na różne sposoby, o niektórych nie będziemy pisać przed 22.00, ale dosyć popularnym sposobem jest talerz gorącej zupy. Połączmy zatem mądrości Wschodu z naszą tradycją!

Przygotowanie:

Warzywa oraz imbir myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem na oliwie prze ok. 10 minut, a następnie zalewamy bulionem i dusimy przez 10 min. Całość miksujemy dokładnie. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Dodajemy ugotowany uprzednio pęczak. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wlaniu na talerz dodajemy plasterek cytryny i posypujmy pociętą świeżą bazylią.