blog

Zupa z czerwonej soczewicy

0511.2015
Zupa z czerwonej soczewicy
title wydrukuj
img
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 litr przecieru pomidorowego (polecamy nasz przecier pomidorowy marki Spiżarnia)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 średni seler
  • 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • Szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sól i czarny pieprz do smaku

Jakoś chyba nie służą nam mgliste poranki i chłodnawe już wieczory. Ale na duchu nie upadamy. W końcu polska kulinarna tradycja (tak, tak lepiej teraz podkreślać związki z tradycją…) zupami stoi, a na jesienne dni nie ma właśnie jak gęsta, gorąca zupa.

Jeżeli dodatkowo jest to zupa z czerwonej soczewicy, z podduszonymi na maśle klarowanym warzywami, doprawiana imbirem, kurkumą i kminem rzymskim oraz szczyptą pieprzu kajeńskiego, jest gwarancja, że nawet w najbardziej ponury listopadowy dzień zda ona egzamin. I faktycznie zdała. Do tego stopnia, że rozgrzani natychmiast zaczęliśmy

 
Przygotowanie:

Warzywa, myjemy oczyszczamy, kroimy w kostkę i dusimy wraz z posiekanym czosnkiem i imbirem na maśle klarowanym. Zalewamy gorącym bulionem i dodajemy przecier pomidorowy. Dodajemy ziemniaki i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, aż warzywa i soczewica będzie miękka. Przed podaniem doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.